Les 1: Inleiding en situering van Drupal

Draft (work in progress) -- AWAITING PEER REVIEW
Description: 
In dit hoofdstuk krijg je een voorstelling en achtergrond van Drupal en de gemeenschap
Overview: 

Inleiding
Wat is een CMS? Wat is Drupal?
De Drupal Association, DrupalCon, Drupal.org, DrupalCamp, DUG, DrupalGroup
Drupal leercurve

Steps: 

1.1. Inleiding

Drupal is een Content Management Systeem, kortweg CMS, van Belgische makelij. Een CMS biedt als voordeel dat er vanop afstand kan gewerkt worden. Mensen met een minder technische kennis kunnen tevens de website up-to-date houden, andere mensen laten deelnemen aan het onderhoud ervan, automatisch artikelen laten verschijnen, ... en dit zonder dat je je veel moet aantrekken van de algemene lay-out.

Drupal is oorspronkelijk ontwikkeld door Dries Buytaert, die zijn sporen eerder al verdiende aan de universiteiten van Antwerpen (Master in ICT) en Gent (PhD in ICT).

1.2. De Drupal gemeenschap

Het succes van Drupal is te wijten aan de openheid van het systeem. We spreken van Open Source software omdat iedereen kan deelnemen aan het maken van een beter systeem. Hiervoor zijn duizenden software ontwikkelaars dagelijks vrijwillig bezig met het ontwikkelen van betere systemen. Drupal steekt de ambitie niet onder stoelen of banken om het beste systeem ter wereld te willen zijn …. en blijven teneinde “making the world a better place”.

Drupal Association

De Drupal Association is de organisatie die de Drupal gemeenschap ondersteund in de ontwikkeling van de vele activiteiten van hun leden. Via een jaarlijkse bijdrage van een 25€ kun je als particulier lid worden van deze associatie en ondersteun je op deze manier deze non-profit organisatie.

Drupal.org

Drupal.org is de officiële website van de gemeenschap. Aan deze website werken er ook weer duizenden mensen aan mee door zich in groepen te verdelen. Deze groepen zijn vrijwilligers die zich verenigd hebben in informele vrijwilligersnetwerken. Uiteraard zijn vele mensen porfessioneel bezig met Drupal en in hun vrije tijd willen ze hun kennis delen met de buitenwereld. Dit is de kracht van deze gemeenschap: je bent nooit alleen en iedereen zal iedereen helpen.

DrupalCon

Een DrupalCon is een zesmaandelijkse conferentie van enkele dagen, waar vele Drupalistas bij elkaar komen om deel te nemen aan sessies, sprints, BoF’s (Birds of feather) en andere sociale activiteiten. Specialisten in één of andere materie komen spreken over hun ervaringen, programma’s en visie op één of ander facet van Drupal.

De ene DrupalCon vindt plaats in Europa, de andere in een ander werelddeel. Lokale bedrijven engageren zich om samen met de Drupal Association een 1000-tal Drupallers aangenaam en leerrijke Drupalconferenties te organiseren.

DrupalCamp

Een Drupalcamp is een landelijke conferentie van een 2-tal dagen. Hier wordt in een bepaalde stad een aan de DrupalCon-gelijkende conferentie georganiseerd in de lokale taal. Verschillende gastsprekers, en ook hier mag je zelf je kunde tonen, geven ook sessies, practische lessen, edm...

DrupalGroup

Een DrupalGroup is een lokale groep Drupalisten die informeel bijeenkomen om zaken gezamelijk, in kleine groepjes of individueel te bespreken. Ze kennen we DUGBelgie, Drupaleuven.be, Drupalcafé in Houthalen, ….

1.3. Drupal leercurve

Drupal aanleren vergt een enorme inspanning, zelfs voor ervaren webprogrammeurs. Ook voor Drupal-leerkrachten is het doorgeven van informatie een enorme uitdaging. Er bestaat recent een drupalladder (via www.drupalladder.org), waarbij de gemeenschap voorstelt wat een Drupalist kennen moet.

Het is een opgebouwd in de vorm van een ladder. Het principe is dat je mag geen trede hoger gaan, eer je de te nemen stap onder de knie hebt. Zelf kun je bijdragen tot deze Drupalladder door je eigen Drupalladder aan te maken. Drupallader is bijgevolg een flexibel systeem die e-learning wil promoten.

Bekijk hier de video http://drupalize.me/videos/overview-learn-drupal-ladder

1.4. Drupal vacatures

Er zijn té weinig mensen en talenten om het gehele webgebeuren te bedienen met Drupal. Vandaar dat sterk wordt aangedrongen om meer mensen op te leiden. Echter, er bestaat geen opleiding aan secundaire scholen, hogescholen en universiteiten. Het moet vanuit de kennis en het enthousiasme komen van de vrijwilligers-leerkrachten.

1.5. Verschillende Drupal-medewerkers

Een ander aspect van de leercurve, is de invulling van de soorten medewerkers. In een notedop stellen we dat er 3 functies zijn:

1. Sidebuilders
2. Grafici
3. Ontwikkelaars

Echter binnen deze 3 soorten functies bestaan er nog subcategorieën. Ook dekken deze 3 functies niet te volledig de lading:

• een netwerkbeheerder is nodig om het platform waarop Drupal draait te onderhouden
• een databankspecialist houdt de databanken in het oog, …
• een graficus kan misschien geen HTML en CSS, maar wel Adobe Illustrator en/of Photoshop, ….
• een taalkundige dient teksten te schrijven, specifiek bedoeld voor websites
• ….

en dit zijn slechts enkele voorbeelden!

1.6. Drupal leercurve

Drupal aanleren is zwaar en behoeft tijd. Lees onderstaande tabel van op de persoonlijke pagina van @Dries Buytaert:

Comments

Je verwijst naar de "onderstaande tabel", maar die is blijkbaar verdwenen in de uiteindelijke post. Ik vermoed dat je http://buytaert.net/drupal-learning-curve bedoelt?